O nama

Sve je krenulo od jedne male česme...

H2LO festival organizira Udruga Na Maloj Loži, u suorganizaciji i partnerstvu s
Turističkom zajednicom Grada Šibenika.

O nama

Sve je krenulo od jedne male česme...

H2LO festival organizira Udruga Na Maloj Loži, u suorganizaciji i partnerstvu s
Turističkom zajednicom Grada Šibenika.

Sve je krenulo od jedne male česme. I ljubavi prema rodnom gradu te njegovim pitoresknim trgovima i popločanim ulicama. Proučavajući povijest rodnoga grada, došli smo do saznanja da je upravo iz česme Rodićevac na trgu Mala loža 12. svibnja 1879. godine po prvi puta potekla pitka voda u Šibeniku. Vodovod je svečano otvorio Gavril barun Rodić, tadašnji namjesnik Dalmacije i počasni građanin Šibenika. Po njemu je česma Rodićevac, jedina preostala česma (od tadašnjih šest:

Rodićevac, Lottovac, Šupukovac, Katica, Sv. Nediljica, Wurmovac)

koja je i danas u funkciji, dobila ime. I to nam je bilo sasvim dovoljno da krenemo s obilježavanjem dana kada je Šibenk dobio prvu pitku vodu iz vodovoda! H2LO manifestacija 2022. godine je održana po prvi put. Odvijala se na trgu Mala loža, a okupila je djecu i odrasle žitelje grada Šibenika te kroz edukativne, umjetničke, kreativne i zabavne sadržaje obilježila ovaj značajan događaj. Voda je život, i samo nekolicina ljudi na Zemlji ima privilegiju da može piti vodu iz česme.

Mi još uvijek imamo tu mogućnost, no trebamo ulagati sve veće napore da sačuvamo svoju vodu i prirodu za nadolazeće generacije te da ih educiramo o važnosti savjesnog ponašanja prema okolini u kojoj živimo. Uz to, H2LO manifestacijom želimo ukazati i na važnost očuvanja kulturne baštine te ovakvim i sličnim sadržajima vratiti život u staru gradsku jezgru izvan samog srca sezone.

Pridruži nam se
17. & 18.05.2024.

Prijava na radionice:

„IZRADI SVOJU RECIKLIRANU IGRAČKU“ – radionica izrade igrački od stare odjeće za odrasle, koju vodi Tijana Mihailović. Prijava na ovu radionicu je obavezna putem linka:

„ZNANOST ILI MAGIJA?“ – Tinker Labs radionica za djecu od 4 do 6 godina. Pokusi su izvrstan alat kako djecu učiti o svijetu koji nas okružuje, a zabava uz kemijske reakcije, epruvetice i kutice je zagarantirana!
Ova radionica je popunjena!

„STARI GRAD; POGLED NA BUDUĆNOST“ - Arkki radionicu za djecu od 7 do 9 godina, na kojoj će najmlađi kreativci imati priliku prikazati kako će izgledati naše buduće stanovanje i kako kreirati održive modele budućnosti za naš grad. Broj mjesta je ograničen, a prijava obavezna putem linka:

„IZRADI SVOJU POSUDU OD GLINE!“ - radionica za odrasle koju vodi Antonia Dorbić, vlasnica Obrt studija. Rad sa svim prirodnim materijalima, posebice glinom, djeluje meditativno i otklanja stres. Zbog toga je izrada predmeta od keramike jako popularna među ljudima opterećenim svakodnevnim obavezama ili stresnim poslom.
Ova radionica je popunjena!